
U heeft het begrip cybercrime vast al wel eens horen passeren, maar wat is dat nu eigenlijk? Cybercrime is een misdaad die gericht wordt op ICT. Het gaat om cyberaanvallen die gericht zijn op computers, netwerken, tablets, kortom alles waar een processor in zit of wat computersystemen doet draaien. Denk maar aan hacking, phishing, virussen, malware. Cybercriminaliteit zit de afgelopen jaren stevig in de lift en steeds meer klassieke misdaden gebeuren nu online.
Welke soorten cybercrime zijn er?
Cybercrime of cybercriminaliteit is een containerbegrip, maar we kunnen verschillende soorten cybercrime onderscheiden.
- Hackers leggen uw netwerk plat of dringen uw systemen binnen, waarna ze losgeld vragen om u weer toegang te geven tot uw eigen systeem.
- Dit komt eerder voor in de privésfeer waarbij u langs digitale kanalen wordt lastiggevallen.
- Cybercriminelen proberen via een valse e-mail en/of website aan uw wachtwoorden, pincodes of andere persoonlijke gegevens te geraken.
- Met schadelijke software wordt uw computer besmet zodat criminelen toegang krijgen tot uw computer of systeem.
- Password cracking. Je paswoorden worden gekraakt, waarna criminelen toegang hebben tot uw toepassingen.
- Via deze techniek passen cybercriminelen de content van bijvoorbeeld uw website aan.
- Uw identiteit of die van uw bedrijf wordt gestolen, waarna hier aankopen mee gedaan worden of criminele feiten worden gepleegd.
- Bestanden op uw computer worden vergrendeld, waarna er losgeld moet betaald worden om aan uw eigen gegevens te kunnen.
- Ddos-aanval. De server wordt overbelast met als doel een website of een internetdienst lam te leggen.
Uiteraard blijven cybercriminelen nieuwe manieren vinden om in te breken in uw systeem, dit lam te leggen en ga zo maar door. Cyberaanvallen worden steeds inventiever en in de toekomst worden er nog veel meer verwacht. Vandaag de dag is het al één van de meest voorkomende vormen van criminaliteit en aangezien we met zijn allen steeds digitaler worden.
Praktijkvoorbeelden van cybercrime
Cybercriminaliteit komt steeds meer voor, we geven dan ook enkele cybercrime voorbeelden mee:
- Ransomware in een verzekeringskantoor
Een medewerker van een verzekeringskantoor opende de bijlage van een besmette e-mail en installeerde op die manier malware. De website van de makelaar ging plat en de gegevens van de klanten, offertes en meer, werden versleuteld. Binnen de 24 uur moest de verzekeringsmakelaar voor 10.000 euro aan bitcoins betalen. - Inbraak in computersysteem van groothandel
Een hacker wist het computersysteem van een groothandel binnen te dringen, doordat een medewerker op een link in de e-mail klikte. De gegevens werden op het internet verkocht en vervolgens gebruikt voor identiteitsfraude. - Een virus op het betalingssysteem van een webwinkel
De eigenaar van een webshop zag dat er 13.000 euro werd overgemaakt naar een onbekend nummer in het buitenland. Een medewerker van de webshop had op een link geklikt van een phishing-mail, waarna er een virus werd geïnstalleerd. Bij het inloggen in de bankapplicatie werden de inloggegevens gekopieerd en vervolgens gebruikt door de hacker om geld over te schrijven naar de buitenlandse bank.
Dit zijn maar enkele voorbeelden van cybercrime. In de praktijk zijn er dagelijks wereldwijd honderden de gevallen en de meeste van deze praktijken komen nooit aan het licht. Bedrijven lopen er meestal niet mee te koop dat ze ten prooi zijn gevallen aan cybercriminelen. Wees dus altijd op uw hoede op het internet en breng ook uw medewerkers op de hoogte van deze praktijken.