Dankzij deze tips ben jij veilig van cyber criminelen

   

  Wil jij jezelf ook beveiligen tegen cybercriminelen?

  Dan ben je hier op het juiste adres!

  In dit artikel geef ik jou buitengewoon simpele tips om jezelf te beveiligen tegen cyber diefstal.

  Buitengewoon simpel, maar ook buitengewoon effectief!

  Lees gauw verder voor de tips.

  Wat zijn de meest voorkomende manieren van cyber diefstal

  Een van de meest voorkomende manieren zijn: phishing en calling. Per onderdeel zal ik bondig uitleggen hoe je jezelf kunt weren tegen deze specifieke manier.

  Phishing: een sluwe kopie

  Phishing is het namaken van een bestaande website en het promoten als de echte. De bezoekers surfen nietsvermoedend naar deze websites en kunnen het verschil niet herkennen, omdat de website vaak een exacte kopie is.

  De onwetende bezoekers worden overtuigd om hun persoonlijke gegevens in te vullen. Het gaat voornamelijk om wachtwoorden en inloggegevens. Maar in sommige gevallen kunnen ze ook je bankgegevens achterhalen.

  Het is een sluwe manier. Webbrowsers zijn gelukkig actief bezig met het bestrijden van deze praktijken. De browsers hebben automatische herkenningspatronen en geven aan als de website wordt herkent als een exacte kopie van een andere site.

  Maar niet alleen de browsers ontwikkelen zich, maar de phishers blijven zich ook ontwikkelen. Je kunt jezelf makkelijke beschermen van deze methode en dat is door argwanend te zijn naar alles. Controleer voordat je ergens persoonlijke gegevens invult naar de domeinnaam van de website.

  En als iets niet pluis aanvoelt, ga er dan vanuit dat er ook iets niet pluis is. Vul de bedrijfsnaam in bij Google en kijk wat er als eerste naar boven komt.

  Calling: een telefoontje die je beter niet kunt opnemen

  Je wordt gebeld door een onbekend nummer.

  Argwanend neem je op.

  “Hallo? Halloo?”, tuut tuut tuut.

  Er is opgehangen.

  Wat er ook gebeurt bel niet terug! Dit is vaak wat ze willen. Je gaat hoogstwaarschijnlijk flink betalen voor het nummer dat je belt. Je kunt deze nummers vaak vergelijken met 0800- nummers waarin je hoge kosten per minuut hebt.

  In sommige gevallen lopen deze kosten op tot de 20euro per minuut.

  Typ daarom altijd het telefoonnummer in op Google en kijk wat andere hebben gezegd over dit telefoonnummer. Als je niks hebt gevonden en of juist iets negatiefs hebt gevonden dan moet je ze niet terug bellen.

  In sommige gevallen is het wel een echt nummer van een bedrijf. Stuur dit bedrijf dan een mailtje waarin je zegt dat ze je hebben contact hebben opgenomen, maar dat het is mislukt.

  Het zou je nog verbazen hoeveel je kunt vinden op basis van een telefoonnummer.

  Dit is slechts één van de tactieken die callers hebben.

  Een andere tactiek is dat ze je iets proberen wijs te maken over de telefoon. Bijvoorbeeld dat ze van een bepaald bedrijf zijn of dat je nog een boete hebt openstaan en je een flinke verhoging krijgt als je niet snel betaalt.

  Dit is natuurlijk complete lariekoek en zo kun je er ook het beste mee omgaan.

  Als je vaker wordt gebeld door dit soort nummers dan kun je het beste van nummer veranderen. Net als het veranderen van je wachtwoord eens in de zoveel tijd is het veranderen van nummer ook goed voor je cyber veiligheid.

  Omdat het overstappen van provider best duur kan zijn kun je het beste overstappen d.m.v. een goedkope sim only. Je hebt hiervoor geen nieuw toestel nodig, maar je ontvangt wel een nieuw nummer.

  Dus als je jezelf wil beschermen tegen cyber criminelen, neem je beveiliging serieus, blijf argwanend en wees voorzichtig.

  Rate this post