Zo gaan hackers te werk

  Een aanval op je gegevens gebeurt niet altijd op dezelfde manier. Hackers gaan steeds creatiever te werk. De eerste stap van een goede verdediging is weten hoe de indringer te werk gaat.

  Hackers maken misbruik van zwakheden op het internet om binnen te dringen in apparaten. Dit zijn de zogenaamde black hat hackers. Deze mensen hebben slechte intenties en willen bijvoorbeeld gegevens of geld stelen. White hat hackers gaan ook op zoek naar zwakke punten. In tegenstelling tot black hat hackers zoeken zij echter naar oplossingen om het internet veiliger te maken.

  Welke methoden gebruiken hackers het meest?

  De gemakkelijkste manier om toegang te krijgen tot gevoelige informatie is het achterhalen en stelen van je wachtwoorden. Dit kun je vermijden door wachtwoorden te creëren die niet voor de hand liggen. Maak bijvoorbeeld nooit een wachtwoord met je naam of geboortedatum in en gebruik niet voor elk systeem hetzelfde wachtwoord. Toch heb je er niet altijd zelf vat op, bijvoorbeeld als een website waarbij jij een account hebt, gehackt wordt. De hacker is dan ook in het bezit van jouw persoonlijke informatie.

  Een andere methode die veel voorkomt is phishing. Dit is een vorm van oplichting waarbij de hacker je gegevens probeert te ontfutselen via een phishing-mail. Je kunt dan een nepbericht krijgen dat sterk lijkt op een originele mail van bijvoorbeeld je bank. In de mail kan er dan gevraagd worden om je wachtwoord of andere persoonlijke gegevens in te geven. De hacker krijgt op die manier toegang tot gevoelige informatie waar hij dan misbruik van kan maken.

  Hackers verspreiden soms ook ransomware via e-mail. Wanneer je dit soort e-mails opent, wordt er een virus verspreid waardoor je hele apparaat geblokkeerd wordt, inclusief al je bestanden. De hackers kunnen dan losgeld vragen om je apparaat weer te herstellen. Dit soort virussen worden ook vaak verspreid via het downloaden van bepaalde software. Je denkt bijvoorbeeld dat je een programma of film installeert, maar je krijgt eigenlijk een virus in de plaats.

  Wat kun je zelf doen om problemen te vermijden?

  Je hebt natuurlijk niet altijd alles zelf in de hand, maar je kunt je kans om slachtoffer te worden van hacking wel verkleinen. Zorg ervoor dat je enkel surft naar betrouwbare websites. Dit geldt ook voor websites waar je spelletjes op speelt zoals websites met een online game of gokkast. Gebruik geen verouderde software en update regelmatig. Veel mensen vinden dat dit veel tijd in beslag neemt, maar je kunt op die manier hackers een stuk beter buiten spel houden. Kies ook altijd voor een goede cyberverzekering die de schade die voortvloeit uit hacking dekt.

  Rate this post