Wat is de aansprakelijkheidsverzekering?

  Een ongeluk schuilt vaak in een klein hoekje. Zoveel is zeker en zoveel is door de jaren heen ook vaak duidelijk geworden. Het is in de praktijk helaas niet mogelijk om elk potentieel risico in te dekken. Toch geldt dit wel voor een niet onaanzienlijk aantal risico’s. Door het afsluiten van de zogenaamde aansprakelijkheidsverzekering voorkom je namelijk dat je bij een bepaald schadegeval volledig zelf voor de financiële gevolgen moet opdraaien. Deze verzekering is behoorlijk omvangrijk en kan verder niet alleen jou dekken, maar ook bijvoorbeeld je kinderen en zelfs je huisdier(en). Heb jij ook wel interesse in het afsluiten van de aansprakelijkheidsverzekering, maar wil je er eerst graag meer over ontdekken? Dat is mogelijk door je even te verdiepen in de informatie die je hieronder terug kan vinden. 

   

  • Is de aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

   

  In eerste instantie stellen veel mensen zich de vraag of het in Nederland al dan niet verplicht is om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Op moment van schrijven is dat niet zo. Deze verzekering staat dan ook niet op de lijst met wettelijk verplichte verzekeringen. Dit betekent evenwel niet dat het geen goed idee is om ze af te sluiten, integendeel. Het is dan ook niet voor niets dat de aansprakelijkheidsverzekering tot tegenwoordig tot één van de meest afgesloten verzekeringen ter wereld behoort. Veel mensen vinden het belangrijk dat ze ‘s nachts met een gerust hart kunnen slapen. Dat is niet mogelijk wanneer er hun mogelijks hoge kosten als gevolg van een schadeclaim boven het hoofd hangen. Door het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering kan je dit financiële risico aanzienlijk inperken. 

   

  • Voor wie kan de aansprakelijkheidsverzekering interessant zijn? 

   

  Nu je weet dat deze verzekering niet wettelijk is verplicht zal je, je wellicht meteen de vraag stellen voor wie ze dan interessant kan zijn om af te sluiten. Wel, het antwoord is eigenlijk voor iedereen. Een ongeluk schuilt vaak in een klein hoekje en niet zelden kan je daar zelf ook gewoon helemaal niets aan doen. Dit gezegd hebbende is het zo dat schade niet altijd aantoonbaar door jezelf moet zijn veroorzaakt. Wat bijvoorbeeld wanneer je hond of kat schade toebrengt aan derden? Ook dan kan jij daar perfect voor aansprakelijk worden gesteld, zelfs zonder dat je, je daar in eerste instantie van bewust was. 

   

  Ondanks het feit dat het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering in de praktijk dus zeer interessant kan zijn voor iedereen geldt dit in het bijzonder voor mensen die bijvoorbeeld kinderen hebben of eigenaar zijn van één of meerdere huisdieren. Wanneer je kind een voetbal door het raam van de buren schopt kan dat meteen een aanzienlijke kostprijs met zich meebrengen. Of misschien maakt je hond tijdens een wandeling wel een kledingstuk van iemand stuk? In al deze verschillende gevallen zal je graag willen dat je niet volledig zelf voor de geleden schade en de kosten moet opdraaien. Wel, indien je beschikt over een aansprakelijkheidsverzekering is dat inderdaad niet het geval. 

   

  • Hoeveel bedragen de periodieke kosten voor deze verzekering?

   

  Ondanks het feit dat de aansprakelijkheidsverzekering enkele significante risico’s dekt moet het gezegd dat deze verzekering helemaal niet duur hoeft te zijn. Veel mensen die er niet voor kiezen om dit type van verzekering af te sluiten doen dat eigenlijk vooral net omdat ze vrezen dat er een torenhoge premie voor wordt aangerekend. Deze vrees is dus helemaal niet terecht. In principe is het dan ook zo dat een verzekering als deze je maandelijks slechts een paar euro’s kost. Wanneer we dit gaan bekijken op jaarbasis liggen de kosten veelal ergens tussen de 25 en 50 euro, absoluut niet duur dus. Dit al helemaal niet omdat je, je wel kan inbeelden dat bepaalde schadegevallen al snel tot in de honderden en zelfs duizenden euro’s kunnen oplopen op vlak van schadeclaim. 

   

  Bovenstaande maakt duidelijk dat je helemaal geen rekening dient te houden met een hoge kostprijs voor wat het afsluiten van één van de aansprakelijkheidsverzekeringen betreft die op de markt zijn terug te vinden. Dit gezegd hebbende is het zo dat je zelfs nog een extra besparing kan realiseren. Het gebeurt bijvoorbeeld niet zelden dat mensen ervoor kiezen om deze verzekering op te laten nemen in hun bundel met “huisverzekeringen”. Deze verzekeringen dienen dan wel bij één en dezelfde verzekeraar te zijn afgesloten, maar wanneer dat het geval is kan je daardoor rekenen op een extra lage verzekeringspremie. Dit is dus zeker en vast iets dat je zou kunnen overwegen om te doen. 

   

  • Tips voor het afsluiten van de beste aansprakelijkheidsverzekering 

   

  Nadat je de hierboven aangegeven informatie grondig hebt gelezen is de kans zeer groot dat je er ook aan denkt om over te gaan tot het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering. Indien je dat gaat doen kan het nooit kwaad om nog even stil te blijven staan bij de interessante tips die we hieronder voor je hebben verzameld. Op deze manier kan je niet alleen de beste, maar bovendien ook de meest voordelige verzekering afsluiten door goed een aansprakelijkheidsverzekering vergelijken

   

  • 1.) Vergelijk de verschillende aansprakelijkheidsverzekeringen

   

  Wil je de goedkoopste aansprakelijkheidsverzekering afsluiten? Dan is het zeker altijd belangrijk om je een goed beeld te kunnen vormen van het aanbod dat beschikbaar is op de markt. Dit kan je in principe alleen maar doen op het moment dat je een objectieve vergelijking gaat uitvoeren. Zo’n vergelijking valt op heel wat verschillende manieren uit te voeren. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je dit doet op een echte vergelijkingssite en dus niet op de website van een verzekeraar zelf. De kans is namelijk uitzonderlijk groot dat de verzekeraar in dat geval gewoon diens eigen verzekering als beste uit de verf wil doen komen.

   

  • 2.) Laat iedereen meeverzekeren in je verzekering

   

  Voor de aansprakelijkheidsverzekering geldt dat ze kan worden afgesloten voor alle leden van het gezin in één keer. Dit betekent dat je als verzekeringnemer niet alleen jezelf kan verzekeren, maar dat je ook met name je partner evenals de kinderen kan meeverzekeren. Dit geldt zelfs ook voor eventuele huisdieren die je hebt. Honden en katten kunnen bijvoorbeeld ook probleemloos mee opgenomen in de polis van je verzekering. Op deze manier ben je pas echt ten volle verzekerd tegen de mogelijke risico’s waarmee je te maken kan krijgen. 

  Rate this post