Nederlandse netwerken doelwit cyberaanvallen

  AMSTERDAM – Uit onderzoek blijkt dat internet criminelen steeds vaker en frequenter de Nederlandse netwerken gebruiken om cyberaanvallen uit te voeren. Deze keuze maken de criminelen doordat de benodigde factoren voor een dergelijke aanval vrijwel het beste zijn binnen Nederland.

  Infrastructuur

  Vanwege de snelle en krachtige online infrastructuur binnen Nederland is Nederland een groot doelwit voor cyberaanvallen. Vaak wordt enkel het netwerk gebruikt en wordt er via Nederlandse servers ingebroken op verschillende systemen of een aanval gepleegd op gevoelige informatie. Uit eerder onderzoek bleek al dat de Nederlanders zelf vrijwel niet bezig zijn met online aanvallen en stelen van gevoelige informatie. Het zijn heel vaak buitenlanders die dus enkel het Nederlandse systeem gebruiken. Mede door deze ontwikkelingen is Nederland gestegen naar de 4e plek op de ranglijst van landen waar vanuit de meeste cyberaanvallen gepleegd worden.

  Soorten aanvallen

  Binnen Nederland is het welbekende “Phishing” erg bekend. Onder Phishing word het “vissen” naar bankgegevens verstaan. Consumenten worden naar websites gelokt, opgebeld of ontvangen een e-mail met daarin het verzoek om privacy gevoelige informatie op te sturen i.v.m. bijvoorbeeld een storing.

  Rate this post