Nederlandse jeugd en Cybercrime

    TWENTE – Uit onderzoek van de Universiteit Twente blijkt dat het aantal jongeren in Nederland dat zich bezighoud met cybercriminaliteit erg laag is.

     In deze situatie hebben we het over het verspreiden van virussen, hacken van systemen, phishing en/of vervalsen van een pinpas en het online bedreigen van personen.
    Het aantal jongeren dat betrokken is bij cybercriminaliteit is niet toegenomen, maar we zagen binnen deze groep wel een verschuiving van activiteiten. Zo is deelname aan criminelen activiteiten als het illegaal downloaden van films, online pesten en virtuele diefstal (in bijvoorbeeld games) flink toegenomen. Het vervalsen van pinpassen is daarentegen in sterke mate afgenomen.

    Verder blijkt uit het onderzoek geen verband te liggen tussen “normale” criminelen en cybercriminelen. De drempel om cybercrimineel te worden is echter een stuk lager. Je kunt je als online crimineel gemakkelijk verbergen en van afstand te werk gaan. Ondanks dit feit blijkt wel uit onderzoek dat de jeugd die betrokken is bij cybercriminaliteit en ooit is opgepakt minder snel opnieuw criminele activiteiten onderneemt dan de “normale” crimineel.

    Rate this post