Cybercrime zorgt voor enorme schadepost

  Uit een Amerikaans onderzoeksinstituut blijkt dat cybercriminaliteit globaal gezien ongeveer 330 miljard euro kost. Het Amerikaanse bedrijf “Centre for Strategic” deed hier onderzoek naar in opdracht van internet beveiliger McAfee.

  Nederlands aandeel

  Nederland heeft hier een relatief klein aandeel in. Zo is Nederland goed voor ongeveer 2,75 procent van de totale schade (330 miljard). Natuurlijk is elke euro die hier aan verloren gaat er een te veel, echter zijn er landen waar de schades oplopen in tientallen miljarden. Grote landen als China, Rusland en Amerika maken zorgen voor een groot deel van de schade.

  Hoe gaan cybercriminelen te werk?

  Bjivoorbeeld door op andere computers software te installeren die automatisch kinderporno downloaden waardoor de eigenaar van die computer ongewenst geld dient te betalen.
  Er zijn zelfs (uiteraard) illegale bedrijven die boosaardige diensten aanbieden om aanvallen te kunnen plegen. Zo kun je bijvoorbeeld BotNets huren. BotNets zijn netwerken van virus-geinfecteerde computers die automatisch cyberaanvallen kunnen plegen. BotNets zijn vooral bedoeld om websites plat te leggen. Zo is het Openbaar Ministerie al een keer aangevallen en is laatst ook de veilingssite Ebay aangevallen.

  Rate this post